Cena za reklamu klesá. Jak to využít?

12. 5. 2020
Martina Zoubková
Marketingová specialistka
7 min
Prokliky zlevňují

Asi není potřeba opakovat, že on-line trh se v posledních týdnech zásadně mění. Už víme, že zákazníci upřednostňují jiné produkty a také u nakupování přemýšlí a jednají jinak. Z marketingového hlediska se v současné době setkáváme i se zajímavým paradoxem. Přesto, že se v on-line prostředí téměř bleskově zvýšila konkurence, ceny za reklamu v PPC kanálech a na sociálních sítích padají na minimum. Proč se tak děje a jak toho využít?

Nové on-line prostředí

Na internetu je teď více obchodů, ale cena reklamy je nižší? Jak je to možné? Nejedná se o žádnou velkou vědu. I když se zvýšila konkurenčnost v on-line prostoru, netýká se to samotných reklamních kanálů. Vstup na on-line trh, a navíc v mimořádných a urychlených podmínkách, je pro mnoho obchodů krokem úplně do neznáma. Mnoho obchodníků nezná nebo neumí využít on-line reklamní kanály a tak spoléhá převážně na aktivní poptávku po sortimentu, která zákazníky přivede až k novému e-shopu.

Dalším problémem je, že kvalitně připravit a pokrýt reklamní kanály si vyžaduje investice časové i finanční a navíc ideálně pod odborným dohledem. Většina firem současnou situaci vnímá jako krizi v podnikání a další investice si prostě nechce, nebo nemůže dovolit. I zaběhlé firmy náklady na reklamu snižují (v důsledku korona krize v průměru o více než 40 %), což má také podíl na klesajících cenách za reklamu.

Ve stejném čase, kdy se konkurence snaží vydobýt své místo na on-line trhu, potenciální zákazníci tráví na internetu daleko více času. A co víc, tráví na něm více svého volného času. Nemusí se soustředit na práci, nemyslí na to, že za chvilku budou muset dělat něco jiného. Zkrátka a dobře neupínají svoji pozornost jen na splnění konkrétního cíle. A tím se zásadně zvyšuje počet shlédnuté reklamy ve stejném čase.

Stejný kredit, více oslovení

Více zobrazení reklam a více stráveného času hlásí například YouTube. Dle statistik Google vzrostla za poslední měsíc návštěvnost webu o 44 %, zhlédnutých videí je více téměř o 50 %. Reklamní síť Google Ads (která pokrývá i reklamy pro YouTube) hlásí průměrný pokles ceny za 1000 zobrazení (CPM) o 25 %, pokles ceny za proklik (CPC) o 15 %.

To znamená, že před krizí jste za 1000 Kč v kreditech a při CPC 5 Kč získali 200 prokliků z reklamy na web. V současné době, kdy je cena za proklik levnější o 15 % za stejných 1000 Kč získáte 235 prokliků. U CPM, která bývá obvykle řádově vyšší, než CPC a aktuálně i více zlevnila, je rozdíl v zobrazení za stejné peníze ještě markantnější. Za stejné peníze tak dokážete oslovit více lidí a za nižší cenu, než dříve.

 Facebook na historickém minimu

Stejný efekt pozorujeme i u cen za reklamu na Facebooku a Instagramu. Ceny zde klesají až o třetinu a reklamní prostor se uvolnil asi o 50 %. Tady je tedy rozdíl v oslovení zákazníků opravdu výrazný a troufáme si tvrdit, že tak nízké ceny na facebooku ještě nebyly. Zatímco v běžné situaci se cena za CPM pohybuje ve vyšších desítkách korun, dnes se hravě dostanete na nižší jednotky.

Nižší ceny neznamenají výhru pro všechny

Než se pustíte do bezhlavé tvorby nové reklamy, zvažte, jestli nové podmínky můžete chytře využít. Znovu opakujeme, že zákazníci i trh se mění a neuvážené reklamy, i když za nižší cenu, můžou být zbytečným vyhazováním peněz bez návratnosti. Dnešní doba si žádá specifický sortiment i specifický obsah. I když se nižší ceny můžou zdát na první pohled jako výhra, je potřeba přemýšlet a nepodlehnout atraktivní příležitosti. S chytrou strategií i tvorbou smysluplných reklam vám samozřejmě rádi pomůžeme my.

Nemáte čas brouzdat internetem?